Mit jelent számomra a karácsony BLOGMAS #24





Karácsony: a legnagyobb keresztény ünnep a húsvét után, amellyel Jézus születésére emlékeznek

A hivatalos "definíció" ez. A Karácsony mégis mindenkinek mást és mást jelent. Van akinek az ajándékokat,van akinek a családot, van akinek tényleg azt amit a definíció takar. 
Számomra a karácsony egy érzés. Amikor már november végén meghallom a karácsonyi dalokat, ünnepi díszbe öltöztetem a lakást, non stop a Télapu megy a tv-ben. Ekkor tudom. Karácsony van. A tetőpontja persze Szenteste van. Imádom. Az egész napos sürgés forgás. A karácsonyi zenék csilingelése a háttérben. Az illat, ami átjárja a lakást. A sütik, az esti vacsora. A karácsonyfa felállítása. A rokonok megérkezése. Este a karácsonyi filmek közös nézése. Mindet imádom. Mind hozzájárul ahhoz, hogy karácsony mániás vagyok. És nem azért, mert lassan "divatnak" számít karácsony megszállotnak lenni. Mindazért amiket leírtam. Azokért a hagyományokért, amik évek óta nem változnak. Amiben felnőttem, és amit a gyermekeimnek is tovább szeretnék adni. Hiszen a nagyszüleim is ilyen körülmények között ünnepelték az akkor még gyerek szüleimmel a karácsonyt. 
Az ajándékok átadása. A tetőpont tetőpontja. Nem a szokásos duma miatt mondom, de adni tényleg sokkal jobb mint kapni. A hónapig tartó izgulás, hogy vajon a másik fél mit szól majd az ajándékhoz, előtte pedig a hónapokon keresztül tartó gondolkozás. Gondolkozás, hogy mi is lenne a tökéletes ajándék. Nem csak egy szimpla ajándék. AZ ajándék. 
A folyamat minden évben ugyanaz. A hangulat minden évben ugyanolyan. Mégis minden más évről évre. Hiszen mi is egy évvel idősebbek vagyunk. Egy évvel tapasztaltabb lettünk, és egy évet tudunk magunk mögött tele élményekkel és újdonságokkal. Történhet velünk az évben bármi rossz. Karácsonykor, ha csak egy pillanatra is próbáljuk meg ezt elfeledni, ami persze nagyon nehéz. Ezért is elég egy pillanat. Majd gondoljunk azokra, akik már esetleg nem lehetnek velünk, hiszen ez az életünkben a legnagyobb veszteség, mikor egy hozzánk közel állót elvesztünk. Gondoljunk azokra az évekre amikor még együtt voltunk. Elevenítsük fel a szép pillanatokat, hiszen akkor gondolatban újra átélhetjük mindazt ami már elmúlt. 

Karácsony: Egy érzés, ünnep. A melegség, a boldogság, a szeretet ünnepe.


You Might Also Like

0 megjegyzés