Sziasztok!
Angliában már szokássá vált, hogy minden karácsonykor megtalálható az asztalon a karácsonyi pudding. Nálunk ez még nem annyira népszerű, de igazából nem is kell átvenni ezt a hagyományt. Ennek ellenére, ma egy ilyen pudding receptet hoztam el nektek, tehát ha kíváncsiak vagytok, olvassatok tovább.
A recept természetesen nem tőlem származik, csak egy angol oldalról fordítom le. A forrást a bejegyzés végén megtaláljátok.
Hozzávalók:
- ~85 g mazsola
- ~85 g datolya
- ~80 g zsemlemorzsa
- ~128 g liszt
- ~115 g vaj
- ~128 g cukor
- mogyoró, mandula, dió (amelyiket szeretnétek, vagy van otthon, nem muszáj mindet)
- ~8 g őrölt fahéj
- ~8 g fűszer (pl őrölt szerecsendió és ezekhez hasonló)
- ~240 ml tej
- ~1 nagy tojás
( mivel a recept nem grammos adaglást ír, ezért ezek az átváltások csak viszonylagos értékek. Arra azért figyeljetek, hogy ne legyen túl lágy vagy túl kemény az alap)
Elkészítés:
- A puddinghoz keverjétek össze a mazsolát a datolyát, a lisztet, a vajat és a cukrot és a zsemlemorzsát, valamint ha raktok bele, akkor a mogyorót és társait a fűszerekkel. Ehhez adjátok hozzá a tejet és a tojást. Tipp: A tejet ne egyszerre rakjátok bele, mert lehet hogy a végeredmény túl folyós lesz. Ha ez kész, keverjétek össze, rakjátok bele egy kivajazott pudding formába.
- Fedd be dupla réteg vajazott fóliával, és csinálj a közepébe egy kis gyűrődést, hogy a puding képes legyen emelkedni. Ezt a fóliát kösd rá a tetejére jó erősen, majd rakd bele egy nagy lábasba, A lábas akkora legyen, hogy tudj még belerakni vizet forrni. Ebben a forró vízben "főzd" a pudingot kb 3/4 órán át. Néha azért nézd meg hogy áll. Ha készen van, egyből tudni fogod.
- A tetejére a szószhoz rakj egy serpenyőbe 85g vajat, 100 g cukrot, 200ml tejszínt és egy kiskanál vanília aromát, majd óvatosan forrald fel (nem kell nagyon) folyamatos kevergetés mellett. Hagyjuk hogy a buborékok eltűnjenek. Ez kb 2-3 perc, majd ha a cukor teljesen eltűnt vedd le a gázról és öntsd rá ezt a caramellás masszát a puding tetejére.
Ez lett volna a puding receptje. Aláírom nem a legegyszerűbb és nem is a leggyorsabban elkészíthető süti a világon, de egy próbát megér. Mondjuk ne pont karácsony napján próbáljátok ki. Sajnos nekem még nincs tapasztalatom ezzel a recepttel kapcsolatban, de hétvégére tervezem elkészíteni, majd informállak titeket róla hogyan sikerült.
Remélem a nehézségei ellenére kipróbáljátok.
Jó karácsonyi várakozást!:)
XOXO
(Következő bejegyzés: 2016. december 8.)
Forrás: bbcgoodfood.com
Szeretnél látni a blogon egy általad írt bejegyzést? Légy vendégíró! A részletekért olvasd el a bejegyzést.
0 megjegyzés